Dansk Lagotto Klub

Specialraceklub for Lagotto Romagnolo under DKK

Sundhed - er det en sund race?

 

Lagottoens historie har betydet at man i dag har en meget sund race med meget få sundhedsproblemer. Der er dog enkelte lidelser som man bør være opmærksom på.
 
Hofteledsdysplasi (HD)
Som mange andre racer kan lagottoen også have HD, som er en arvelig lidelse hvor hofteleddet bliver ustabilt. Under normale omstændigheder passer lårbensknoglens ledhoved nøjagtigt i hoftebenets ledskål. Hvis hunden udvikler HD bliver leddet ustabilt og hunden får smerter, når den bevæger sig. HD kan udvikles i mere eller mindre alvorlig grad. Man mener, at forskellige faktorer har indflydelse på i hvilken grad HD udvikles.
 
  • Hundens størrelse og race
  • Væksthastigheden
  • Foderets sammensætning
  • Træningsintensitet og -varighed
 
HD gradueres på en skala fra A til E, hvor A er perfekt formede hofteled. Ifølge de avlskrav som Dansk Kennel Klub i samarbejde med Dansk Lagotto Klub har fastsat for racen, skal begge forældredyr HD status være kendt og hunde med HD grad D & E må kun i helt specielle tilfælde anvendes i avl (I disse tilfælde skal der søges hos DKK). Man kan undersøge hunde for HD, når de er fyldt 12 måneder. Undersøgelsen består af et røntgenbillede, som gradueres af en ekspert.
 
Ungdomsepilepsi
Der er hos nogle lagottoer fundet en genetisk mutation, betyder at unge hunde vil udvikle epilepsi, men flere ting tyder på at det også kan give problemer for den voksne hund. Det defekte gen kaldes Juvenile Epilepsy Mutation (JEM) og ved hjælp af en blodprøve, kan man undersøge hundes JEM status.