Hunde og trøffelsøgning

Hvor vi mennesker i høj grad orienterer os ved hjælp af syn og hørelse, så er lugtesansen langt vigtigere for en hund.

Hunden

Mennesket

ca. 225 millioner duftreceptorer

ca. 5 millioner duftreceptorer

ca. 150 cm2 duftslimhinde

ca. 10 cm2 duftslimhinde

15 cm3 næsevolumen

ca. 3,75 cm3 næsevolumen

10% af hjernen bearbejder dufte

ca. 1% af hjernen bearbejder dufte

Hertil kommer, at hunden kan lugte ”i stereo”, altså skelne mellem det, der kommer gennem højre og gennem venstre næsebor, samt at den kan snuse ind op til 300 gange i minuttet. Når det er varmt kan næsearbejdet blive op til 40% dårligere, så derfor er det vigtigt, at man ofte tilbyder hunden vand at drikke, når man er på søgearbejde. Desuden er det bedre at lægge arbejdet tidligt på dagen og ikke lige i middagsstunden.

Alle hunde kan i princippet bruges til trøffelsøgning, men kun lagottoen er specielt opdrættet til at kunne gøre det. At bevare racen og dens sundhed og karakter må være en specialhundeklubs fornemmeste opgave. Derfor arbejder Dansk Lagotto Klub for også at bevare hundenes arbejdskvaliteter på linje med opretholdelsen af eksteriør- og sundhedsstandarderne.

Det giver derfor god mening at man træner sin lagottos trøffelsøgningskompetencer, selvom trøfler er et særsyn i den danske flora. Der findes dog efter sigende 40 trøffelarter i Danmark, men de færreste af kulinarisk interesse.

En lagotto, som tidligt i livet udsættes for trøffelduft vil komme til at elske at finde trøfler. Og det er en glæde for dens ejer at se den arbejde med noget, som den er vild med. Derfor kan det kun anbefales at man som lagottoejer lader sin hund få lov til at træne trøffelsøgning hjemme, og at deltage i trøffelsøgning, f.eks. på DLKs TBC (trøffelbootcamps) eller som deltager i CdC-trøffelkonkurrence. Ud over naturligvis at prøve at lokalisere steder i den danske natur, hvor der kan findes trøfler.

Hold i dag