Bestyrelsens kommentar til FCI-standarden

Bestyrelsen hører jævnligt medlemmers erfaringer med lagottoen som race, ligesom vi også selv har en mening, da vi jo alle har en lagotto. Derfor har vi samlet nogle erfaringer, der ikke lige står i racebeskrivelsen, men som vi mener er vigtige at have med i overvejelserne, hvis man anskaffer en lagotto.

Lagottoen er oprindelig avlet, som en arbejdshund og har derfor brug for mental træning og læring gennem opgaveløsning.

Det kan være:

  •     Arbejde med snuden. Giv hunden tid til at bruge lugtesansen et sted på turen.
  •     Gemmeleg med en godbid eller yndlingslegetøjet i stuen eller under (plast)bøtter el.lign.
  •     Har man have, kan hunden søge sin mad der.
  •     Maden kan lægge hundens mad i en bold eller en plastflaske (med et hul i) med hundens mad eller et par godbidder, så der skal arbejdes for føden.
  •     Har man et hult ben eller en ”kong” (af gummi og beregnet til formålet) kan det/den fyldes med leverpostej og lægges på frys inden hunden får den.

Lagottoen er en nysgerrig, hurtig, glad og aktiv hund, som selv tager initiativ, hvis du ikke er på forkant.

Der er således behov for at arbejde med selvkontrol for at dæmme op for impulsivitet.

Du kan f. eks træne:

  •     At lære hunden vente med at tage en godbid til den får lov
  •     at hunden først går ud af døren når den får lov
  •     Holde godbid i lukket hånd, sætte hånden inden for hundens rækkevidde og først give  godbidden, når hunden undlader at puffe m.m. og afventer.
  •     ”Stop jagten” - aktiviteter *
  •     En snor med et lille blødt udstoppet dyr, en vante eller sok eller andet ”interessant” (gerne med duft af godbid), som man først vækker hundens interesse for og derefter trækker langsomt lidt hen ad gulvet - stop - start igen (gentages).  Jo langsommere des mere udfordres hunden. Det fremmer dens naturlige jagtinstinkt på en disciplineret måde.
Lagottoen har et moderat stort motionsbehov og skal dagligt kunne løbe frit med eller uden lang line. Skru ikke for højt op for aktiviteten fra begyndelsen, da niveauet dermed kan ende med at blive meget højt. Brug hellere tid på mentaltræning.

Hvalpe bør ikke motioneres mere end ca. 15 min ad gangen og ved 6 mdr.s alderen øges gradvis, så en voksen hund løber et par km om dagen

Lagottoen er tæt knyttet til sin familie og det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan hunden reagerer på at være alene.

Det er derfor nødvendigt, at man har gjort hunden klar evt. ved aktivitet ved af sanserne inden den bliver ladt alene fx ved at lægge godbidder rundt i rummet, som den kan søge efter.


Lagottoen er opdrættet til at grave efter trøfler og vil derfor ofte gerne grave huller. Det kan dæmpes ved at man er konsekvent fra begyndelsen og siger et markant  ”nej”, når/hvis den begynder at grave.

Lagotten kræver en jævnlig pelspleje og vi tilråder, at man tager et kursus i klipning.

* Henvisning: Irene Jarnveds nye bog "Fra hvalp til Jagthund"
Hold i dag

Instagram