Lagottoens pelspleje


En god hårsaks, en kam og i nogle tilfælde en filtsplitter er uundværlige hjælpemidler til pleje af en lagottopels.

Det daglige

Der findes ingen entydig holdning til, hvor ofte lagottoen skal vaskes, klippes eller kæmmes og det må siges, at der er flere forskellige skoler med hensyn til pelspleje. Nedenstående er derfor generel vejledning.


Det er en god idé at fjerne kviste og frø i pelsen efter gåturen, da de danner filtknuder i pelsen og desuden med jævne mellemrum at gå pelsen efter, så evt. filtknuder tages i opløbet. Det er også vigtigt at rense øjnene, da der ofte dannes små ”kager” i øjenkrogene, og se ørerne efter for snavs og løse hår.

Vask

Lagottoen skal være rustik og naturlig, men dermed ikke være sagt, at den skal være snavset eller lugte, så den skal have et hundebad med en god hundeshampoo og lunkent vand, når afskylning med lunkent vand ikke slår til. Nogle mener, at lagottoen skal vaskes én gang om måneden, mens andre siger 2 – 4 gange om året eller bare, når den er snavset. Hyppig vask kan ødelægge underpelsen, så den mister sin smuds- og vandafvisende evne,. Det er derfor fint kun at vaske den, når det er nødvendigt.

Det kan være en fordel at fjerne filt inden vask, så krøller fremstår rustik efter vask.


Vælg en hundeshampoo, som ikke affedter pelsen. Efter vask skal vandet blot trykkes ud af pelsen (med et håndklæde), så den ikke filtrer. Når den er duppet så tør, som man kan, skal den lufttørre.

Klip

Ved klipning må man skelne imellem hverdag og fest (læs: udstilling). Skal hunden på udstilling skal pelslængden på kroppen være 2 ½ - 3 cm og stort set følge kroppens konturer, mens pelsen på hovedet, som skal have form, som en kugle, nogle steder skal være længere.


Standarden siger, at hunden skal klippes helt ned 1 – 2 gange om året på kroppen. Nogle bruger saks, mens andre kombinerer saks og maskine, alt efter smag og behag. Man kan vælge at klippe hvalpens krop helt ned allerede fra 3 – 4 måneders alderen, da pelsen dermed udvikler sig hurtigere. Klippes pelsen på kroppen helt ned tager det 2 – 4 måneder, afhængigt af, hvor langt den er klippet ned, inden pelsen er vokset til udstillingslængde igen, men den dobbelte tid, hvis også hovedet klippes kort, endda op til 12 måneder. Generelt skal man regne med at pels på hoved og ben vokser langsommere end på kroppen, og det skal der naturligvis tages højde for, hvis hunden skal på udstilling.


Se også om der skulle være filtknuder mellem tæerne og fjern dem med en lille rund saks. Klip evt. også pels mellem trædepuderne, da der, især om vinteren, let danner sig isklumper, som sætter sig fast i eventuelle hår.


En lagotto har hårvækst i ørerne, som nogle fjerner, mens andre mener, at det er naturens måde at beskytte øregangene på. De lader derfor hårene sidde, men fjerner forsigtigt skidt, snavs og løse hår i ørerne. I nogle tilfælde kan hunden dog få problemer med klumper af hår, ørevoks og jord eller sand, som kan give ørebetændelse, så må fjernes af dyrlægen under bedøvelse, og hunden efterfølgende behandles med penicillin og binyrebarkhormon.

 

Sidebemærkninger

  • Har man problemer med knuder i pelsen kan man bruge en spray til pelsen, som letter udredningen
  • En filtknuser (filtsplitter) er en slags lille kam med skær, som kan bruges ved store problemer med filtknuder. Den skærer gennem filten og tynder således ud i den kraftige underuld, men den bør bruges med omtanke, da pelsen ved flittigt brug af denne kan blive for tynd og ”pjevset”
  • Hvis man slås meget med knuder i pelsen kan det være en fordel at klippe hunden helt ned på krop og ben. Hovedet klippes ikke helt ned så man dermed bevarer lagottoens typiske særpræg. 

Lagottoens pels skal være, som angivet i FCI-standarden

Af ulden struktur, aldrig snoet så den danner tynde snore, noget grov i overfladen med stramme, ringformede krøller med synlig underuld. Krøllerne skal være ensartet fordelt over hele kroppen og halen, undtagen på hovedet, hvor krøllerne ikke er så tætte og danner fyldige øjenbryn, bakkenbarter og skæg. Selv kinderne er dækket af tæt pels. Dækpelsen og især underulden er vandafvisende. Hvis pelsen ikke klippes, har den tendens til at filtre (da den fortsætter med at gro); det er derfor nødvendigt at foretage en total klipning mindst en gang om året. Filtet dækpels og underuld skal fjernes med mellemrum.

Den klippede pels må ikke være længere end maximalt 4 centimeter, og den skal følge hundens silhuet. Kun på hovedet kan pelsen være længere, men ikke så lang, at den dækker øjnene. Områderne omkring kønsorganerne og anus bør klippes kort. Pelsen må ikke formes eller børstes op som på pudler og bichon frisé. Pels klippet så kort at den ikke kan krølle eller umuliggør vurdering af dens struktur. Al overdreven pelsstyling vil udelukke hunden fra at blive præmieret. Den korrekte klipning er uprætentiøs og medvirker til at understrege det naturlige, rustikke udseende, som er typisk for racen.

 (Se hele standarden)

Vejledninger

Hold i dag

Instagram