Sundhedsstatus Lagotto Romagnolo pr. 1. marts 2022


Baseret på data registreret på Hundeweb i peroden fra 1/9 2021 – 1/3 2022


4 kuld født i dk i alt og i alt 28 hvalpe.


Antal testede: Antal bærere:

Juvenile epilepsi

27 dansk fødte + 1 svensk

Fri

Storage disease LSD

27 dansk fødte + 1 svensk

Fri

DNA pelsvariant furnishing

17 dansk fødte

Fri

HD-status

8 dansk fødte

3 A, 2 B, 3 C m. hofter


5 lagottoer importerede: 1 fra Sverige, 2 fra Italien, 1 Slovakiet, 1 Spanien.

HD-status ukendt på grund alder.


Konklusion for sundhedsudvalget:


Det anbefales fortsat kun at avle på forældrehunde m. A eller B-hofter.Sundhedsstatus Lagotto Romagnolo pr. 1. sept. 2021

Baseret på data registreret på Hundeweb i peroden fra 1/9 2019 – 1/9 2021

30 kuld født i dk i alt og i alt 159 hvalpe.  

                                                           Antal testede:                                   Antal bærere:

Juvenile epilepsi

121

14

Storage disease                                                   

135

2

Furnishing

85 F/F

4  F/f

HD status

21

6 C, D, el. E

27 lagottoer importerede: 16 fra Sverige, 3 fra Italien, 3 Polen, 1 Slovakiet, 1 Finland, 2 Tyskland, 1 Kroatien. 12 hunde med A hofter, 3 med B hofter. 12 hunde ikke HD fotograferet. 

Sundhedsudvalgets kommentarer:

Først og fremmest så glæder sundhedsudvalget sig over, at så mange opdrættere og lagottoejere vælger at lade deres hunde sundhedsteste.

Tallene viser, at der særligt er opbakning til DNA tests for juvenil epilepsi og Lagotto Storage Disease (LSD). Lidt færre tester deres hunde for Furnishing.

Data er, som nævnt, opgjort for hvalpe/testede hunde indenfor de seneste 2 år og tallene for DNA test bekræfter at de fortsat er relevante. Indenfor alle 3 sygdomme/tilstande ses bærere og derfor opfordrer sundhedsudvalget til, at alle der planlægger et kuld lagotto hvalpe, får testet forældrehundene for juvenil epilepsi, lagotto storage disease og furnishing, så vi forhåbentlig kan undgå syge hunde eller hunde uden de karakteristiske krøller. Husk bærere må aldrig parres med bærere indenfor den samme sygdom/tilstand. Læs mere her: Svar på gentest

Vedrørende hofteledsdysplasi (HD), så viser tallene for de hunde der er røntgenfotograferet indenfor de sidste to år (en hund skal være min. 12 måneder før den kan røntgenfotograferes for HD), at der er 6 ud af 21 hunde, som har hofteledsdysplasi og flere endda i svær og meget svær grad.

Vi ved fra studier på antalsmæssigt større racer, at hvis man anbefaler avl på hunde med A, B og C hofter i stedet for blot A og B hofter (som er tilfældet hos lagottoen), så vil man over tid se en øgning i antallet af hunde med sygdommen hofteledsdysplasi dvs C hofter og opad. Med tallene for de sidste to år i mente, så vil sundhedsudvalget meget gerne opfordre til at der kun anvendes hunde med A og B hofter i avlen og at man altså følger DLK´s anbefalinger også på dette punkt.

Med venlig hilsen,

Sundhedsudvalget ved Dorte Holsting og Lizzi Overvad.

NB sundhedsudvalget har modtaget dyrlægefaglig bistand fra Sanne Christensen.
Hold i dag

Instagram